Argentyna

Kuchnia

Na argentyńskie jedzenie wpływ miały kuchnie hiszpańska, włoska, niemiecka, francuska i innych krajów europejskich, a wiele potraw takich jak makaron, kiełbasa czy desery są typowe dla diety narodowej. Podstawowe pożywienie w Argentynie jest różnorodne, należą do niego potrawy takie jak empanadas, nadziewane ciasto, locro, połączenie kukurydzy, fasoli, mięsa, bekonu, cebuli i tykwy oraz chorizo, oparta na mięsie pikantna kiełbasa. Argentyński grill, asado, jest jednym z najsławniejszych na świecie i podaje się na nim różne rodzaje mięsa, wśród nich chorizo, grasicę, flaki wieprzowe i krwawą kiszkę. Cienkie kanapki, sandwiches de miga są również popularne. W związku z tym, że kraj jest ważnym producentem wina, roczne spożycie wina per capita jest jednym z najwyższych na świecie. Malbec jest reprezentacyjnym wariantem argentyńskim. Również częstym zwyczajem wśród Argentyńczyków jest picie mate. Dulce de Leche to znany słodki karmelowy krem.

Jedzenie

Argentyńczycy są znani z ich wysokobiałkowych diet, szczególnie bogatych w wołowinę. Mięso z grilla (parilla) serwowane na asado jest podstawą. Szczególnie częste są steki i żeberka wołowe. Lubią też chorizo (kiełbasa wieprzowa), morcillę (krwawa kiszka), chinchulines (flaki wieprzowe), mollejas (grasica) i inne części zwierząt. W Patagonii częściej niż wołowinę je się jagnięcinę i chivito – kozę. Na asado można zobaczyć całe jagnięta i kozy. Chimichurri, sos z ziół i chili, jest zwykle jedyną przyprawą na stekach i chorizo.Panierowane i smażone mięso (sznycle) – milanesas – są jedzone w charakterze przekąsek w kanapkach lub jedzone z purée z ziemniaków. Empanada, ciasto z mięsem, serem, kukurydzą cukrową i setką innych nadzień, są częstym widokiem na przyjęciach, w charakterze przystawek i piknikach w całej Argentynie. Innym wariantem jest „empanada gallega” (empanadas galicyjskie), które ma okrągły kształt. Warzywa i sałatki są również ważne dla Argentyńczyków, nawet bardziej niż smażone czy gniecione ziemniaki. Częstymi przystawkami są pomidory, cebula, kapusta, bakłażany, kabaczki i cukinia.

Włoskie potrawy podstawowe, takie jak pizza, czy makaron al dente, są spożywane tak często jak wołowina. Fideo (makaron dodawany do zup), tagliatelle, gnocchi, ravioli i cannelloni można kupić świeże w wielu sklepach w większych miasta. Lody włoskie są serwowane w dużych lodziarniach i nawet restauracjach dla zmotoryzowanych. W Chubucie społeczność walijska jest znana z ich herbaciarni z babeczkami i przypominającymi torta negra torta galesa. Sandwiches de miga to delikatne kanapki zrobione z bezskórkowego posmarowanego masłem białego chleba, bardzo cięńko pokrojonego mięsa, sera i liścia sałaty. Można je często kupić od przedsiębiorczych domowych kucharzy i zjeść na podwieczorek.

Argentyńskie jedzenie często odzwierciedla swoje europejskie korzenie, ale czasami różni się w jednych regionach bardziej niż w innych. Kolejną obsesją narodową jest słodka masa, nazywana dulce de leche, używana jako nadzienie do ciast i naleśników, rozprowadzana po opiekanym chlebie i jako smak lodów. Alfajores to kruche ciastka, które są nadziewane dulce de leche lub masą owocową. Desery „policjant” czy „kierowca ciężarówki” to ser z masą pigwową lub dulce de membrillo. Dulce de batata jest zrobione z batata, słodkiego ziemniaka, który razem z serem są elementami składowymi deseru Martin Fierro. Jabłka, gruszki, brzoskwinie, kiwi, avocado i śliwki są ważnymi produktami eksportowymi.

Napoje

Tradycyjnym napojem argentyńskim jest napar zwany mate. Suszone liście i gałązki rośliny yerba mate (Ilex paraguariensis) są wkładane do małego kubka, również zwanego mate, zwykle wykonanego z tykwy, ale również kości lub rogów. Napój jest sączony przez metalową lub trzcinową słomkę zwaną bombilla. Mate można słodzić cukrem, lub doprawiać aromatycznymi ziołami lub suszoną skórką pomarańczy, celem ukrycia jej gorzkiego smaku. Niemalże wrząca woda jest wlewana do tykwy by nie spalić ziół i nie zepsuć smaku. Na spotkaniach rodzinnych lub w niewielkim gronie jeden kubek mate można dzielić w grupie. Gospodarz przygotowuje mate według preferencji każdego gościa. Gdy jeden z gości skończy zwraca mate gospodarzowi, który przygotowuje napar dla kolejnego gościa. Jest to uznawane za ważny rytuał społeczny. i podawany jak kawa czy herbata z mlekiem lub cukrem dla smaku.

Inne typowe napoje to wino (okazyjnie mieszane z wodą sodową), choć kawa i herbata są równie ważne. Quilmes to narodowa marka jasnego piwa, nazwana po miasteczku Quilmes w prowincji Buenos Aires, gdzie po raz pierwszy zostało wyprodukowane. Wino argentyńskie, tak jak niektóre aspekty kuchni, ma swoje korzenie w Hiszpanii. W trakcie hiszpańskiej kolonizacji Ameryk Juan Cedrón (lub Cidrón) przywiózł pierwsze sadzonki winorośli do Santiago del Estero w 1557 roku, a potem uprawa winogron i produkcja wina rozszerzyła się na sąsiadujące regiony, a później inne części kraju.

Argentyńscy wytwórcy wina tradycyjnie bardziej stawiali na ilość niż jakość, z uwagi na to, że naród wypija 90% wina jakie wyprodukuje. Ale chęć zwiększenia eksportu spowodowała duże postępy w dziedzinie jakości. Argentyńskie wina zaczęto eksportować w latach dziewięćdziesiątych dwudziestego wieku i obecnie stają się coraz bardziej popularne. Zmniejszenie wartości argentyńskiego peso w 2002 roku, po którym nastąpił krach gospodarki, dalej napędzał przemysł gdyż zmalały koszty produkcji, a znacznie zwiększyła się liczba turystów, dając początek całkowicie nowej koncepcji turystyki winnej w Argentynie. Prowincja Mendoza jest obecnie jednym z najbardziej popularnych celów wycieczek turystycznych w Argentynie i najbardziej rozwinęła się w ostatnich latach.

Argentyna jest największym producentem wina w Ameryce Południowej i piątym co do wielkości na świecie, w 2003 roku wyprodukowano 1200 milionów litrów oraz trzynastym największym eksportem na świecie – 431 milionów dolarów w 2005 r. Argentyna najprawdopodobniej produkuje najlepszy Malbec na świecie. Ironią jest fakt, że w latach osiemdziesiątych dwudziestego wieku w Argentynie o mało co nie przestano uprawiać winogron z uwagi na rządowy program usuwania nadmiernej ilości winorośli.

Z uwagi na wysokość nad poziomem morza i niską wilgotność głównych regionów produkujących wino argentyńskie winnice rzadko muszą się zmagać z problemem insektów, grzybów, pleśni i innych chorób jakie dotykają winogrona w innych krajach. To pozwala na uprawę w trakcie której stosuje się niewiele pestycydów, lub nie używa się ich wcale, co pozwala na łatwą produkcję organicznych win.

Pogoda

Argentyna

Brak danych o pogodzie

Kursy walut

Usa 1 USD 3,5651 zł
Euro 1 EUR 4,2746 zł
Chile 100 CLP 0,5708 zł
Meksyk 1 MXN 0,2001 zł
Brazylia 1 BRL 1,1362 zł
Paragwaj 100 PYG 0,0629 zł
Peru 1 PEN 1,0979 zł
Argentyna 1 ARS 0,2081 zł
Urugwaj 1 UYU 0,1234 zł
Gwatemala 1 GTQ 0,4886 zł