Brazylia

Kuchnia

Choć istnieje wiele podobieństw pomiędzy kuchnią Brazylii a kuchnią innych krajów Ameryki Południowej, ma ona jednak odrębny charakter. Od Amazonki na północy, poprzez żyzne plantacje środkowego wybrzeża aż po pampy na południu, jedzenie w Brazylii stanowi unikatowy miks kultur i ich kuchni. Pierwotna ludność wniosła wkład w postaci popularnych składników jak maniok jadalny i guarana. Afrykańscy niewolnicy mieli wpływ na kuchnię stanów wybrzeża, szczególnie Bahię. W całym kraju w różnorodnych daniach widać również dziedzictwo Portugalczyków.

Gdyby miano podzielić kraj na regiony ze względu na kuchnię, można by wyróżnić:

Północ

(Acre, Amazonas, Amapá, Pará, Rondonia, Roraima, i Tocantins) Stany te wspólnie tworzą region znany jako Amazonia, jako że zawiera on znaczną część lasów deszczowych i dopływy rzeki Amazonki. Pod względem kultury, Nizina Amazonki jest gęsto zaludniona autochtonicznymi Indianami i osobami o pochodzeniu mieszanym: indiańsko-portugalskim. Mieszkańcy żyją tu na diecie składającej się z ryb, roślin okopowych takich jak maniok, pochrzyn (jams) i orzechy ziemne, oraz owocach tropikalnych i palmowych.
W kuchni tego regionu widać duże wpływy Indian. Jednym z popularnych dań jest Caruru do Pará, danie jednogarnkowe z suszonych krewetek, piżmiana jadalnego i oleju palmowego.

Północny-wschód

(Alagoas, Bahia, Ceará, Maranhao, Paraiba, Pernambuco, Piaui, Rio Grande do Norte i Sergipe). Ten region to suche, półpustynne obszary używane do hodowli bydła oraz ekonomicznie ważny teren uprawy trzciny cukrowej i kakao. Widowiskowe plaże są najszybciej zdobywająca popularność atrakcją turystyczną Brazylii. W stanie Bahia dominuje afrykańsko-bahiański typ kuchni, który rozwinął się dzięki kucharzom z plantacji. Usiłowali oni odtworzyć dania afrykańskie, indiańskie i tradycyjne portugalskie z lokalnie dostępnych składników.
Na pozostałym obszarze nizin brzegowych w kuchni widać mniej wpływów afrykańskich. Głównymi składnikami pożywienia są owoce morza, skorupiaki i tropikalne owoce. W głębi kraju, na dotykanym suszami obszarze hodowli bydła i farm, posiłki zwykle składają się ze składników takich jak suszone mięso, ryż, fasola, mięso kozy, maniok i kasza kukurydziana.

Środkowy-Wschód

(Dystrykt Federalny Brasilia plus Goias, Mato Grosso i Mato Grosso do Sul). Na region składają się suche otwarte sawanny i prerie z zalesionym terenem na północy. Słynny Pantanal, jeden z najsłynniejszych terenów rybackich na ziemi, jest położony w tym regionie.
W menu dominują tu ryby z większych rzek, wołowina i wieprzowina z dużych farm, a towarzyszą im rośliny uprawne: soja, ryż, kukurydza i maniok.

Połudnowy-wschód

(Espirito Santo, Minas Gerais, Rio de Janeiro i Sao Paulo) W przemysłowym sercu Brazylii istnieje kilka charakterystycznych stylów gotowania. W Minas dania regionalne składają się z dużej ilości kukurydzy, wieprzowiny, fasoli i lokalnych miękkich serów dojrzewających. W okolicach Rio i Sao Paulo serwowane jest feijoada completa – danie z duszonej fasoli i mięsa, popularne zwłaszcza w restauracjach jako środowy i sobotni lunch. Innym często jedzonym daniem jest arroz-feijao – ryż z fasolą. Zwyczajowo w Rio przygotowuje się czarną fasolę, czerwoną lub białą w Sao Paulo, a w Minas Gerais czarną lub czerwoną.
W kuchni Sao Paulo widać wpływy imigrantów z Europy i Afryki Północnej. Większość przybyła z Włoch wraz z wieloma Portugalczykami i Hiszpanami, jak również z innych krajów europejskich i arabskich.

Południe

(Paraná, Rio Grande do Sul i Santa Catarina) Do kuchni narodowej gaucho, czyli kowboje, wnieśli dania przyrządzane z suszonych na słońcu mięs i churrasco – posiłek ze świeżych mięs grillowanych nad drzewem.
Osadnicy, w większości imigranci z Niemiec, Europy Środkowej i pewna ich ilość z Włoch, byli przyzwyczajeni do diety opartej na pszenicy. Byli to rolnicy którzy uprawiali ziemię i wprowadzili tu wino, warzywa liściaste i nabiał. Ziemniaki nie były tu dostępne. W wyniku improwizacji imigranci odkryli, że lokalny słodki maniok może być gotowany i podawany w ten sam sposób jak ziemniaki w ich krajach ojczystych.

Pogoda

Brazylia

Brak danych o pogodzie

Kursy walut

Usa 1 USD 3,5651 zł
Euro 1 EUR 4,2746 zł
Chile 100 CLP 0,5708 zł
Meksyk 1 MXN 0,2001 zł
Brazylia 1 BRL 1,1362 zł
Paragwaj 100 PYG 0,0629 zł
Peru 1 PEN 1,0979 zł
Argentyna 1 ARS 0,2081 zł
Urugwaj 1 UYU 0,1234 zł
Gwatemala 1 GTQ 0,4886 zł