Chile

Kuchnia


Rozciągnięte wzdłuż południowoamerykańskiego wybrzeża Pacyfiku Chile jest państwem pełnym kontrastów. Różnorodność tą widać w chilijskie kuchni, w której widać liczne wpływy ludzi, którzy uczynili z Chile swój dom. Jest ona produktem geografii kraju. Kukurydza, ziemniaki, winogrona i inne produkty rolne pochodzą z żyznych dolin kraju, a świeże ryby i owoce morza z Pacyfiku.

Wpływy

Chilijskie jedzenie jest mieszanką pochodzącą od różnych grup etnicznych, które przez wieki osiedlały się w kraju. Ludność tubylcza już dawno temu uczyniła kukurydzę podstawą swych posiłków i dziś Chilijczycy ciągle używają jej dużo, formując ją w smakowite ciasta i placki. Największy wpływ na kuchnię chilijską miała kultura hiszpańska. Zarówno ona jak i składniki jakie wprowadzili w połowie XVI wieku Hiszpanie, miały silny wpływ na pewną ilość chilijskich specjalności. Wśród tych zagranicznych pokarmów były oliwki, winogrona, pszenica, przyprawy korzenne, wołowina, owce, świnie, mleko i ser. Imigranci z pierwszej dekady XIX wieku przywieźli ze sobą na kuchnię z Niemiec, Włoch, Wielkiej Brytanii i krajów Bliskiego Wschodu, których obecność kulturową można ciągle zobaczyć w potrawach w całym Chile.

Podstawowe pożywienie

Typowe chilijskie potrawy są solidne i sycące. Składają się na nie połączenia mięsa, owoców morza i warzyw, czasami używane jako nadzienie do pieczonej lub smażonej skórki. Empanadas są doskonałym przykładem kuchni Chile, jako iż te kluski ze smażoną wołowiną, cebulą i oliwkami są serwowane w całym kraju. Kolejnymi podstawami chilijskiej kuchni są cazuela de ave, gęsta potrawka z kurczakiem, ziemniakami i papryką, a także humitas, tubylczy przepis z utartej kukurydzy i smażonej cebuli zmielonej na papkę i ugotowanych w łusce kukurydzianej. Gdy pogoda się ociepla, Chilijczycy często jedzą na obiad ensalda chilena, sałatkę ze świeżej cebuli i pomidorów. Szeroko dostnępne owoce morza są kierowane do inspirowanych przez Hiszpan potraw takich jaki paella, czy krewetka marynowana w Chilijskiej salsie.

Napoje i desery

Chilijczycy zajmowali się produkcją lokalnego wina od blisko trzech stuleci. Dzisiaj wino jest ono dumą i radością Chilijczyków, którzy smakują się w winach wyprodukowanych w dolinie Maipo niedaleko Santiago. Chilijczycy dogadzają sobie również lokalną grappą zwaną pisco sour, które jest częstym aperitifem. Desery to kolejne ważne dopełnienie chilijskiego posiłku. Typowe chilijskie desery, to kolejna interpretacja hiszpańskich deserów takich jak tarta czy dulce de leche, są wykonane ze świeżych owoców (popularnym wyborem są karmelizowane jabłka, tarty owocowe i gruszki marynowane w czerwonym winie) albo z mleka i brązowego cukru.

Kultura jedzenia

W Chile posiłki są uznawane za chwilę dla rodzin, aby zebrać w domu i wspólnie przełamać chleb i skupiają się wokół pory lunchu, głównego posiłku w ciągu dnia. Chilijskie rodziny często jedzą na lunch dwa dania główne, np. cazuela de ave i owoce morza. Po porze lunchu następuje zwyczajowa sjesta, która jest taką świętością dla Chilijczyków, że sklepy w ciągu dnia zamykają się na około trzy godziny. Lżejszy, mniej czasochłonny posiłek, taki jak chleb zanurzony w pieprznym sosie z sałatką jest zarezerwowany na porę obiadową.

Tradycje

Chilijczycy podają słodki tort urodzinowy, lub torta de cumpleanos, podobny do tego serwowanego w wielu krajach zachodnich. Podobieństwa się na tym nie kończą. Ponieważ Chile jest w przeważającej mierze krajem katolickim Chilijczycy obchodzą Wigilię dużym rodzinnym posiłkiem. Po wspólnym pożywieniu się, rodziny zazwyczaj wymieniają się prezentami, podczas gdy dzieci pałaszują świąteczne ciasto z owoców i orzechów zwane pan de Pascua. Kolejną tradycją zapożyczoną z Europy jest picie przez wielu Chilijczyków ajerkoniaku w Sylwestra, a niektórzy w okolicach północy jedzą danie z soczewicy jako rytuał przynoszący szczęście w nowym roku.Poniżej znajdują się niektóre z najbardziej popularnych chilijskich potraw:
Empanadas – ten przepyszny smakołyk to zawijane ciastko wypełnione wszystkim od owoców po mięsa, czy sery. Jest to jeden z najpopularniejszych przysmaków chilijskich i nie możecie go przegapić podczas swojej wycieczki do Chile.
Bistec a lo Pobre – to jest popularna potrawa, na którą składa się stek serwowany ze smażoną cebulą i jajkami
Porotos Grandos – ta oparta na fasoli potrawa jest podgrzewana z kabaczkiem i kukurydzą
Curanto –  ta popularna chilijska potrawa jest w rzeczywistości gotowana parę metrów pod ziemią w czymś co zasadniczo staje się wielkim szybkowarem. Danie to może składać się z wszystkiego, wliczając w to małże, mięso, ziemniaki, warzywa i ryby. Każda warstwa składników jest przykryta liśćmi rabarbaru i później cała potrawa jest otoczona wilgotnym workiem. Oczywiście wszystko to również można zrobić w zwykłym szybkowarze.
Completos – to bardzo dobrze znany hot dog z takimi przyprawami jak keczup, pomidory, musztarda, majonez, kapusta kiszona i awokado.
Ceviche – to przepyszny koktajl z owoców morza o smaku limety, który można zrobić ze wszystkiego, od samych ryb po pełną mieszankę owoców morza z krewetek, ostryg i małż.
Asado – to po prostu grill, który jest bardzo popularną metodą gotowania dużych ilości przepysznych kawałków mięsa.
Alfajores – ten popularny deser to kruche ciasteczka przełożone i oblane czekoladą
i karmelem.

Pogoda

Chile

Brak danych o pogodzie

Kursy walut

Usa 1 USD 3,5651 zł
Euro 1 EUR 4,2746 zł
Chile 100 CLP 0,5708 zł
Meksyk 1 MXN 0,2001 zł
Brazylia 1 BRL 1,1362 zł
Paragwaj 100 PYG 0,0629 zł
Peru 1 PEN 1,0979 zł
Argentyna 1 ARS 0,2081 zł
Urugwaj 1 UYU 0,1234 zł
Gwatemala 1 GTQ 0,4886 zł