Kuba

Kuchnia

Kubańska kuchnia to mieszanka kuchni hiszpańskiej, afrykańskiej i karaibskiej. Kubańskie przepisy czerpią przyprawy i techniki z kuchni hiszpańskiej i afrykańskiej, a z karaibskiej kuchni pikantność i aromat. Rezultatem jest unikatowa, interesująca i aromatyczna mieszanka kilku różnych wpływów kulinarnych o mocnych podobieństwach do kuchni sąsiadujących Dominikany i Puerto Rico. Warto również wspomnieć o niewielkich wpływach chińskich, głównie w rejonie Hawany. W czasach kolonialnych Kuba była ważnym portem handlowym. Wielu żyjących tam Hiszpanów przywoziło ze sobą swoje kulinarne tradycje.

W wyniku kolonizacji Kuby przez Hiszpanię, jedne z głównych wpływów na kuchnię pochodzą z Hiszpanii. Obok Hiszpanii inne oddziaływania kulinarne pochodzą od Afrykanów, którzy zostali sprowadzeni na Kubę jako niewolnicy, Holendrów, oraz francuskich kolonizatorów, którzy przybyli na Kubę z Haiti. Kolejnym ważnym czynnikiem jest fakt, że Kuba jest wyspą. W związku z tym owoce morza są ważną częścią tamtejszej kuchni. Nie bez znaczenia jest też tropikalny klimat. Dzięki niemu rosną tu owoce i rośliny okopowe używane w kubańskich daniach i posiłkach.

Typowy posiłek składa się z ryżu i fasoli, gotowanych razem lub osobno. Gdy gotowane są razem, przepis nazywany jest albo „Congri” (czerwona fasola i ryż) albo „Moros” lub „Moros y Cristianos" (czarna fasola i ryż). Jeśli gotowane są osobno, nazywa się je "Arroz con/y Frijoles" (ryż z fasolą/ryż i fasola). Danie główne to głównie wołowina lub wieprzowina, pewien rodzaj vianda (terminu nie należy mylić z francuskim viande oznaczającym “mięso”; vianda to bulwy takie jak maniok jadalny, malanga, ziemniak, jak również banany, niedojrzałe banany a nawet kukurydza), sałatka (zwykle prosta, składająca się z pomidorów, sałaty i awokado, chociaż ogórki, marchewka, kapusta i rzodkiewka są również pospolite). Co ciekawe, typowe posiłki criollo zwykle nie zawierają owoców, za wyjątkiem dojrzałych bananów, które często je się wraz z ryżem i fasolą. Owoce tropikalne mogą być jednak podawane, zależne od preferencji każdej rodziny. Zwykle wszystkie dania są jednocześnie kładzione na stół, za wyjątkiem deseru.

Ryż i fasola są kulinarnymi składnikami obecnymi na całej Kubie, chociaż istnieją pewne różnice w zależności od regionu. We wschodniej części wyspy głównym daniem z ryżu i fasoli jest "arroz congri oriental”. Biały ryż i czerwona fasola są gotowane razem z sofrito a potem pieczone w piekarniku. Ta sama procedura stosowana jest do przygotowania wspomnianego Congri (również znanego pod nazwami Arroz Moro i Moros y Cristianos – dosłownie “Maurowie i Chrześcijanie”), w którym używa się czarnej fasoli. Chociaż baza zupy z czarnej fasoli jest taka sama (cebula, czosnek, liście laurowe, sól), każdy region ma swój tradycyjny sposób jej przygotowywania.

Mięso, nie zawsze dostępne z uwagi na reglamentacje, zwykle jest podawane z lekkimi sosami. Najpopularniejszy sos, używany nie tylko do pieczonej wieprzowiny, ale również z viandas, to Mojo albo Mojito (nie należy mylić z koktailem Mojito). Przyrządza się go z oleju, czosnku, cebuli, przypraw takich jak oregano i gorzkiej pomarańczy lub soku z limonki. Kubański mojo pochodzi od sosów mojo z Wysp Kanaryjskich. Kubańskie mojo jest przyrządzane z innych składników, jednak sam pomysł i technika zaczerpnięta jest z Wysp Kanaryjskich. Oczywiście z powodu tak dużej ilości imigrantów z Wysp Kanaryjskich, wpływy ich kuchni były znaczne. Ropa vieja to danie z poszatkowanej wołowiny (zwykle łaty wołowej) duszonej w sosie criollo na bazie pomidorów, aż do momentu rozpadnięcia. Ropa vieja to hiszpańskie określenie na “stare ubrania”, które danie zyskało w związku z podobieństwem szatkowanego mięsa do “starych ubrań”. Ropa vieja również pochodzi z Wysp Kanaryjskich, jak wiele innych elementów kuchni kubańskiej. Boliche to wołowa pieczeń nadziana kiełbasą chorizo i gotowanymi na twardo jajkami.

Równie popularne są tamales, chociaż nie do końca przypominają swoje meksykańskie odpowiedniki. Zrobione z mąki kukurydzianej, tłuszczu piekarskiego i kawałków wieprzowiny, tamales owija się w liście kukurydziane i wiąże, a następnie gotuje w osolonej wodzie i podaje na różne sposoby. Tamales en cazuela to prawie ten sam przepis, nie wymaga jednak długiego procesu owijania tamales w liście kukurydzy przed gotowaniem. Są raczej bezpośrednio gotowane w garnku. Tamales, tak jak zupa z czarnej fasoli, należą do kilku rodzimych potraw, które pozostały częścią współczesnej kuchni kubańskiej.

Popularne są gulasze i zupy. Zwykle są one spożywane wraz z białym ryżej lub gofio (rodzaj mąki kukurydzianej, również z Wysp Kanaryjskich), lub jedzone bez dodatków. Innymi lubianymi daniami są gulasz kukurydziany, zupa kukurydziana (guiso), caldosa (zupa przyrządzana z różnych warzyw bulwiastych mięs). Również popularne są hiszpańskie gulasze z białej fasoli, takie jak Caldo Gallego (gulasz galisyjski), Fabada Asturiana (gulasz asturyski) i Cocido de Garbanzos (gulasz z ciecierzycy).

Pogoda

Kuba

Brak danych o pogodzie

Kursy walut

Usa 1 USD 3,6060 zł
Euro 1 EUR 4,2296 zł
Chile 100 CLP 0,5664 zł
Meksyk 1 MXN 0,1898 zł
Brazylia 1 BRL 1,1070 zł
Paragwaj 100 PYG 0,0634 zł
Peru 1 PEN 1,1067 zł
Argentyna 1 ARS 0,2053 zł
Urugwaj 1 UYU 0,1223 zł
Gwatemala 1 GTQ 0,4889 zł