Meksyk

Kuchnia

Kuchnia meksykańska jest znana ze swoich zróżnicowanych smaków, kolorowego dekorowania i bogactwa przypraw oraz składników, z których większość ma charakter miejscowy. Kuchnia meksykańska ewoluowała tysiące lat w wyniku mieszania się miejscowych kultur. Później w XVI wieku pojawiły się europejskie elementy. W listopadzie 2010 roku, kuchnia meksykańska została dodana przez UNESCO na listę światowego „niematerialnego dziedzictwa kulturowego”.

Składniki

Podstawowymi składnikami meksykańskiej kuchni są zwykle kukurydza i fasola. Kukurydzy używa się do wytworzenia „masa” – ciasta na tamales, tortille, gordity i wiele innych dań bazujących na kukurydzy. Jada się również świeżą kukurydzę, w kolbach i jako składnik wielu dań. Dynia i papryczki chilli są również bardzo popularne. Kuchnię meksykańską uważa się za jedną z najbardziej zróżnicowanych na świecie, zaraz po chińskiej i indyjskiej.

Najczęściej używane zioła i przyprawy to proszek chili, oregano, kolendra, cynamon, kakao i komosa piżmowa (epazote). Popularna jest również chipotle - wędzona chilli jalapeño. W skład wielu dań meksykańskich wchodzi również czosnek i cebula.

Miód jest ważnym składnikiem wielu potraw, takich jak rosca de miel, podobnego do ciasta ucieranego pieczonego w formie pierścienia (ang. Bundt cake), jak również napojów takich jak balché.

Obok kukurydzy, najpopularniejszym zbożem w kuchni meksykańskiej jest ryż. Według autorki książek o kuchni, Karen Hursh Graber, początkowe sprowadzenie ryżu do Hiszpanii z Afryki Północnej w IV wieku doprowadziło do wprowadzenia go przez Hiszpanów do Meksyku w porcie Veracruz w latach dwudziestych XVI wieku. Graber twierdzi, że był to jeden z najwcześniejszych przypadków największych światowych kuchni fusion.

Do rodzimych napojów alkoholowych w Meksyku należą wódka mescal, pulque i tequila. Piwo w Meksyku ma długą historię. Kultury Mezoameryki znały fermentowane napoje alkoholowe, takie jak piwo z kukurydzy, długo przed hiszpańskim podbojem. Piwo typu europejskiego warzone z jęczmienia wprowadzili Hiszpanie niedługo po przybyciu Hernána Cortésa. Pojawienie się imigrantów z Niemiec oraz krótkotrwałe imperium Austriaka Maksymiliana I w XIX wieku spowodowały otwarcie wielu browarów w różnych częściach kraju. Istnieją również zdobywające międzynarodowe nagrody meksykańskie winnice, które produkują i eksportują wino.

Kuchnia regionalna

Kuchnia meksykańska różni się w zależności od regionu z powodu dużych rozmiarów kraju, lokalnego klimatu i geografii, różnic etnicznych pomiędzy rodzimymi mieszkańcami oraz stopniem wpływu, jaki Hiszpanie mieli na lokalne społeczności. Północ Meksyku jest znana z produkcji wołowiny, mięsa z kóz i strusiów oraz dań mięsnych, zwłaszcza arrachera – steku z łaty wołowej.

Ten region słynie również ze swojego carne asada (dosłownie, „grillowane mięso”), czyli cienkiego steku wołowego. Mięso może być marynowane w oliwie oliwek i soli morskiej lub w mieszance przypraw takich jak cytryna i pieprz albo sól czosnkowa, limonka i sos Worcestershire, zanim zostanie ugotowane lub zgrillowane. Danie to jest tradycyjne dla stanów Sonora, Baja California, Baja California Sur, Coahuila, Sinaloa, Chihuahua, Nuevo León, Durango i Tamaulipas.

W Jukatanie unikatowa, naturalna słodycz (zamiast pikanterii) charakteryzuje popularnie używane lokalne produkty. Towarzyszy jej stosowanie w dużych ilościach przyprawy achiote. Dla kontrastu, region Oaxacan znany jest z pikantnych tamales, odświętnego sosu mole i prostego dania tlayuda.

Kuchnia w środkowym Meksyku jest w dużym stopniu pod wpływem reszty kraju, jednak ma unikatowe i smaczne dania takie jak zupy pozole i menudo oraz dania mięsne: barbacoa i carnitas.

Południowo-wschodni Meksyk słynie ze swoich ostrych dań na bazie warzyw i kurczaka. Cochinita pibil (również puerco pibil) to tradycyjne meksykańskie danie z powoli pieczonej wieprzowiny, pochodzące z Półwyspu Jukatan. Z uwagi na lokalizację tego obszaru, w tutejszej kuchni widać znaczne wpływy kuchni karaibskiej. Owoce morza są popularne w stanach graniczących z Pacyfikiem i Zatoką Meksykańską. Obszar Zatoki znany jest ze swoich dań rybnych à la veracruzana. Według książki "Mexico One Plate At A Time" , chociaż danie ceviche jest częścią tradycyjnej kuchni meksykańskiego wybrzeża od wieków, nie jest ono daniem rodzimym dla Meksyku. Pomimo to, meksykańskie ceviche ma swoje własne odmienne style, które odróżniają je od innych znanych odmian. Istnieją spory co do pochodzenia ceviche, jednak jest to danie z owoców morza popularne w regionach wybrzeża w Amerykach.

Prawo meksykańskie stanowi, że tequila może być produkowana tylko w stanie Jalisco oraz określonych regionach stanów Guanajuato, Michoacán, Nayarit i Tamaulipas. Meksyk zarezerwował sobie wyłączne międzynarodowe prawo do słowa „tequila”. Mówi się, że najprawdziwsza ze wszystkich tequila pochodzi jedynie z wyżyn Jalisco. Podobnie mescal ma swoje korzenie w Sierra w Oaxaca i jest zastrzeżony dla tych regionów.

Na wsiach jadane są również bardziej egzotyczne dania, przygotowywane na sposób Azteków lub Majów (znane jako comida prehispánica) ze składnikami od iguany po grzechotnika, mięso jelenia, grzyby pasożytujące na kukurydzy, małpy czepiaki, jaja mrówek, owady chapulines i inne owady.

Pogoda

Meksyk

Brak danych o pogodzie

Kursy walut

Usa 1 USD 3,5651 zł
Euro 1 EUR 4,2746 zł
Chile 100 CLP 0,5708 zł
Meksyk 1 MXN 0,2001 zł
Brazylia 1 BRL 1,1362 zł
Paragwaj 100 PYG 0,0629 zł
Peru 1 PEN 1,0979 zł
Argentyna 1 ARS 0,2081 zł
Urugwaj 1 UYU 0,1234 zł
Gwatemala 1 GTQ 0,4886 zł