Urugwaj

Kuchnia

Urugwaj słynie w świecie ze znakomitej wołowiny. To mięso dominuje na stołach i podawane jest na wiele sposobów. Najlepsze jest mięso z rusztu. Urugwajski gril, nazywany asado, należy do najlepszych na świecie. Bardzo popularne są grilowane żeberka wołowe i buseca czyli ostro przyprawiona zupa z wołowych ogonów. Dla bardziej wymagających polecamy wspaniałą polędwicę w sosie z dodatkiem znakomitego, miejscowego czerwonego wina Tennat. Równie znanym miejscowym przysmakiem jest parilla. To mieszanka różnych mięs, opiekanych na grillu na specjalnym gatunku drewna, zwanego monte. Urugwajczycy chętnie spożywają także kaszankę, którą przyrządzają na słono ( smakuje podobnie jak w Polsce ) oraz na słodko, z rodzynkami i miodem. Wszędzie można też znaleźć różnego rodzaju kanapki w rodzaju chivito. Jest to bułka z grilowanym stekiem, z dodatkiem sera, boczku, szynki, pomidorów, sałaty, oliwek i kiszonych ogórków. Wieprzowina uznawana jest za mięso gorszej kategorii i jest mało popularna.

Kuchnia w Urugwaju jest mieszanką wielu narodów, których przedstawiciele osiedlali się w tym kraju. Popularne są włoskie makarony i oczywiście hiszpańska tortilla czy paella. Wśród olbrzymiej ilości sosów wymienić należy sos Caruso, który jest urugwajską specjalnością. Kuchnia obfituje też oczywiście w ryby i owoce morza.

Z alkoholi pije się przede wszystkim znakomite, miejscowe wina oraz piwo i wódki gronowe. Popularnością cieszą się także tzw. Clerico czyli mieszanki wina i soków owocowych.

Z popularniejszych deserów wymienić należy chaję, czyli ciastko z kremem i konfiturą oraz przybyłe wraz z emigrantami z Niemiec tzw. bizcochos, czyli słodkie kruche ciasteczka.

Pogoda

Urugwaj

Brak danych o pogodzie

Kursy walut

Usa 1 USD 3,6060 zł
Euro 1 EUR 4,2296 zł
Chile 100 CLP 0,5664 zł
Meksyk 1 MXN 0,1898 zł
Brazylia 1 BRL 1,1070 zł
Paragwaj 100 PYG 0,0634 zł
Peru 1 PEN 1,1067 zł
Argentyna 1 ARS 0,2053 zł
Urugwaj 1 UYU 0,1223 zł
Gwatemala 1 GTQ 0,4889 zł