Urugwaj

Kuchnia

Urugwaj słynie w świecie ze znakomitej wołowiny. To mięso dominuje na stołach i podawane jest na wiele sposobów. Najlepsze jest mięso z rusztu. Urugwajski gril, nazywany asado, należy do najlepszych na świecie. Bardzo popularne są grilowane żeberka wołowe i buseca czyli ostro przyprawiona zupa z wołowych ogonów. Dla bardziej wymagających polecamy wspaniałą polędwicę w sosie z dodatkiem znakomitego, miejscowego czerwonego wina Tennat. Równie znanym miejscowym przysmakiem jest parilla. To mieszanka różnych mięs, opiekanych na grillu na specjalnym gatunku drewna, zwanego monte. Urugwajczycy chętnie spożywają także kaszankę, którą przyrządzają na słono ( smakuje podobnie jak w Polsce ) oraz na słodko, z rodzynkami i miodem. Wszędzie można też znaleźć różnego rodzaju kanapki w rodzaju chivito. Jest to bułka z grilowanym stekiem, z dodatkiem sera, boczku, szynki, pomidorów, sałaty, oliwek i kiszonych ogórków. Wieprzowina uznawana jest za mięso gorszej kategorii i jest mało popularna.

Kuchnia w Urugwaju jest mieszanką wielu narodów, których przedstawiciele osiedlali się w tym kraju. Popularne są włoskie makarony i oczywiście hiszpańska tortilla czy paella. Wśród olbrzymiej ilości sosów wymienić należy sos Caruso, który jest urugwajską specjalnością. Kuchnia obfituje też oczywiście w ryby i owoce morza.

Z alkoholi pije się przede wszystkim znakomite, miejscowe wina oraz piwo i wódki gronowe. Popularnością cieszą się także tzw. Clerico czyli mieszanki wina i soków owocowych.

Z popularniejszych deserów wymienić należy chaję, czyli ciastko z kremem i konfiturą oraz przybyłe wraz z emigrantami z Niemiec tzw. bizcochos, czyli słodkie kruche ciasteczka.

Pogoda

Urugwaj

Brak danych o pogodzie

Kursy walut

Usa 1 USD 3,9016 zł
Euro 1 EUR 4,5477 zł
Chile 100 CLP 0,4981 zł
Meksyk 1 MXN 0,1765 zł
Brazylia 1 BRL 0,7081 zł
Paragwaj 100 PYG 0,0550 zł
Argentyna 1 ARS 0,0508 zł
Urugwaj 1 UYU 0,0904 zł
Gwatemala 1 GTQ 0,4952 zł
Peru 1 PEN 1,0822 zł